گزارش های کارشناسی و پژوهش های کاربردی سال ۱۳۹۸

از دیگر فعالیت ­های دفتر مطالعات و برنامه ­ریزی فرهنگی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، انجام پژوهش ­ها و گزارش ­های کارشناسی در حوزه کتاب و ترویج کتابخوانی است. هر ساله تعدادی موضوع پژوهشی با موضوعات مختلف در اختیار پژوهشگران این حوزه قرار می­ گیرد و پس از بررسی­ های لازم آثار توسط این دفتر، به عنوان فعالیت­ های پژوهشی به چاپ می­ رسند و در اختیار علاقمندان قرار می­ گیرند.

پژوهش های کاربردی در دستگاه های دولتی ابزاری برای بهبود وضع موجود هستند.این پژوهش ها ضمن ارائه تصویری از گذشته، با بررسی ضعف ها وکاستی ها افق های جدیدی را پیش رویمان می گشایند.
با این حال، روند طولانی انجام یک پژوهش از یکسو و هزینه بالا، پیچیدگی و فاصله ای که میان پژوهش های علمی و آکادمیک با مسائل و مشکلات اجرایی وجود دارد، معمولاًً مانع تبدیل پژوهش ها به متن های سیاستی یا برنامه ای تأثیرگذار در سازمان ها و دستگاه های اجرایی می شود. تدوین گزارش های کارشناسی و راهبردی،راه میانه ای است که هم زمان را کوتاه تر می کند و هم به آسانی به متن های سیاستی و برنامه ای تبدیل می شود. گزارش کارشناسی و راهبردی اگرچه ادبیاتی نسبتاًً غنی در کشورهای توسعه یافته دارد، اما در کشور ما سازمان ها آشنایی چندانی با آن ندارند و اقبال چندانی به این شکل از گزارش نشان نمی دهند.
با توجه به این کاستی، دفتر مطالعات و برنامه ریزی فرهنگی در چهار سال گذشته با استفاده از تجربه های ملی و جهانی، تدوین گزارش های کارشناسی و راهبردی در خصوص مسائل فرهنگی حوزه معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را در دستور کار خود قرار داد.  این گزارش ها که توسط کارشناسان و متخصصان حوزه های مطالعاتی تهیه می شود به بیانی ساده و روشن مسائل موردمطالعه را توضیح می دهند و رویکردهای سازمان در حل مشکل و راهکارهای پیشنهادی برای حل یا برون رفت از مشکل را مورد موشکافی قرار می دهند یا راه حل های جدیدی پیشنهاد می دهند و نتایج حاصله در اختیار ذینفعان،تصمیم گیران و مدیران ذیربط قرار می گیرد تا نقش مؤثری در انتخاب بهترین و مؤثرترین راه ها باز کند.
آنچه ارائه می شود، گزار ش هایی است که به عنوان پایه ای برای بحث و ارزیابی بیشتر تهیه شده است. این گزارش ها در کنار بررسی وضع فعلی به ارائه راهکارهایی برای حل مسائل می پردازد. بدیهی است با بحث و بررسی این متن و نقد پیشنهادهای ارائه شده، می توان به توافق درباره راهکارهای درست دست یافت و آن را به متن های سیاستی و برنامه ای تأثیرگذار در ساختارها تبدیل کرد.
با این هدف،این گزارش ها به صورت رایگان و الکترونیکی در دسترس مدیران، دست اندرکاران فرهنگ، اساتید، دانشجویان،پژوهشگران و ذی نفعان قرار می گیرد تا شروعی برای گفت وگویی سازنده در این حوزه باشد.

دفتر مطالعات و برنامه ریزی فرهنگی

 

 

 

تدوین راهبردی ظرفیت های رسانه های نوین در ارتقاء فرهنگ کتابخوانی و مصرف فرهنگی کتاب در ایران
تالیف: حسین خلیلی

 

پژوهش حاضر، به بررسی و تدوین ظرفیت های رسانه های نوین در ارتقاء فرهنگ کتابخوانی و مصرف فرهنگی کتاب در ایران پرداخته است. در این راستا، ابتدا مبانی و مفاهیم نظری مربوط به این حوزه ارائه می شود. سپس وضعیت کنونی فرهنگ کتابخوانی و رسانه های نوین در کشور تشریح می شود و براساس آن پانزده گزاره به عنوان ظرفیت های مربوط به ابعاد مختلف شامل شش گروه ظرفیت: سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فناورانه، محیطی و قانونی در چارچوب تحلیل راهبردی PESTE ، تبیین می شود.

 

لینک   دریافت کتاب      ارزیابی راهبردی ظرفیت رسانه های نوین در ارتقای فرهنگ کتابخوانی

 

 

آشنایی با ادبیات کودک و شیوه های ترویج کتاب خوانی برای کودکان
نویسنده: شکوه حاجی نصرالله

ادبیات کودک، شکلی از هنر است که مهم ترین هدف آن بیان زیبایی و تاثیرات عاطفی بر کودک است. از این رو می توان گفت در یک وجه ادبیات کودک جوهر ادبی یا هنری و در وجه دیگرش
مخاطب کودک قرار دارد. در ادبیات کودک چگونگی ارتباط کودک با اثر از اهمیت ویژه ای برخوردارست. در صورتی که این موضوع در ادبیات بزرگسال جایی ندارد. پس برای انتخاب کتاب مناسب کودک به مراحل گوناگون سنی کودک توجه می شود.در این راهنما با تولد ادبیات کودک، ساختار وکارکرد آن و همچنین انواع آن آشنا می شویم.

لینک دریافت کتاب   اشنایی با ادبیات کودک و شیوه های ترویج کتایخوانی برای کودکان

 

 

 

بررسی رابطه میزان کتابخوانی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه تهرانی
نویسنده: زینب زادسر

در این پژوهش به بررسی عوامل مؤثر بر کتابخوانی دانش آموزان دوره متوسطه پرداخته شده است. علاوه بر این، تلاش شده است ارتباط میان کتابخوانی و پیشرفت تحصیلی نیز بررسی شود.هدف پژوهش حاضر در حقییقت آزمون همین فرضیه است و علاوه بر این، متغیرهای اثرگذار بر مطالعه کتاب در میان دانش آموزان نیز بررسی خواهد شد. این متغیرها با توجه به عوامل خانوادگی، مدرسه، همسالان، نگرش به کتابخوانی و دستیابی به سرمایه ها لحاظ خواهدشد.

 

لینک دریافت کتاب    بررسی رابطه میزان کتاب‌خوانی و پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان مقطع متوسطه تهرانی

 

 

 

 

توصیف و تبیین بیست مدل بین المللی آموزش تفکر با تاکید بر گرایش ها و مهارت های تفکر نقادانه
تالیف: مهدی محسنی

پژوهش حاضر با شناسایی و معرفی و تبیین خصوصیات بیست مدل برگزیده از آموزش و ترویج مهارت ها و گرایش های تفکر انتقادی، در پی یاری دادن به کاربرد شیوه های مناسب در زمینه ی آموزش تفکر در جامعه است.این پژوهش، مقدمه ای است بر مطالعه ی تطبیقی میان مدل های آموزش تفکر انتقادی در جهان با آنچه تاکنون با عناوین آموزش تفکر در ایران جریان داشته است.

 

لینک دریافت کتاب   توصیف و تبیین بیست مدل بین المللی آموزش تفکر انتقادی

 

 

 

چالش های فراروی صنعت نشر در ایران: مطالعه آینده پژوهی ده ساله
دکتر محسن حاجی زین العابدینی
دکتر مرتضی همت
میثم رحمانی
زهرا کشتکار

 

پژوهش حاضر مطالعه کیفی است که جهت دستیابی به هدف شناسایی چالش های پیش روی صنعت نشر در ایران با استفاده از مصاحبه با خبرگان این حوزه. با شناسایی روندهای کلی در حوزه نشر سوالات مصاحبه طرح شد و با انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته، تجربیات و نظرات خبرگان و سیاست گذاران حوزه صنعت نشر جمع آوری گردید.

 

 لینک دریافت کتاب    چالشهای فراروی صنعت نشر در ایران

 

 

 

حق مالکیت ادبی، گفته ها و ناگفته ها
تالبف: سینا دادخواه- خاطره کرد کریمی

 

مالکیت فکری  شاخه ای از مالکیت است که آفرینش های ناملموس انسانی را زیر پوشش قرار می دهد و عمدتاً به سه دسته ی حق انتشار (کپی رایت)، ثبت اختراع و علائم تجاری تقسیم می شود. قوانین مربوط به این شکل از مالکیت رابطه ی میان فرد با جمع را سامان می دهد و در بیشتر موارد از فرد در برابر جمع دفاع می کند.در این پژوهش به راهکارهای چگونگی مالکیت فکری در ایران پرداخته شده است.

 

 لینک دریافت کتاب    حق مالکیت ادبی، گفته ها و ناگفته ها

 

 

بررسی تأثیر پایگاه اجتماعی-اقتصادی بر فرهنگ کتابخوانی (براساس تحلیل ثانویه پیمایش های ملی)
نویسنده: نسرین ظریف مرادیان

 

فرهنگ مطالعه و کتابخوانی و به طورکلی مطالعه کردن به عنوان یک رفتار انسانی تابعی است از پایگاه اجتماعی-اقتصادی افراد جامعه. بدین معنا که اقشار مختلف نسبت به کتابخوانی به عنوان یک فرهنگ رویکردهای مختلفی دارند و ارزش های متفاوتی برای آن قائل هستند.ازاین رو، این نظام معنایی که تابعی از پایگاه اجتماعی-اقتصادی افراد است تعیین کننده کتابخوانی به عنوان یک کنش
فردی خواهد بود.

 

 لینک دریافت کتاب  طرح پایگاه اجتماعی اقتصادی و فرهنگ کتابخوانی

 

 

  

 

فهرست کتابهای برگزیده ویژه جام باشگاه های کتابخوانی کودک و نوجوان
تهیه و تدوین: مریم محمدخانی، نیکو کریمی، فاطمه ترجمان

 

جام باشگاههای کتابخوانی کودک و نوجوان که اکنون چهارمین دوره آن در سراسر ایران برگزار می شود، برنامه ای ملی و بسیار کم هزینه برای ترویج کتابخوانی در ایران است. نخستین اجرای آزمایشی آن در پاییز و زمستان سال ۱۳۹۵با موفقیت پشت سر گذاشته شد و به خاطر
همین موفقیت در دومین دوره، امکان برگزاری کارگاه های آن در ۱۰۰ شهر و در سومین دوره در بیش از ۱۷۰۰شهر و روستا فراهم شد.

کتاب های حاضر برگزیده ای از کتاب های برگزیده هفت سال اخیر جشنواره ها و برگزیده نهادهای  مختلفی هستند که در امر کتاب کودک مشغول به فعالیت هستند. این فهرست برای مخاطبان دوره ی  پیش از دبستان، سه ساله اول دبستان، سه ساله دوم دبستان و متوسطه تهیه شده است اما برخی از کتاب های آن مناسب بچه های کوچکتر و برخی از کتاب های آن برای بچه های بزرگتر مناسب است؛ بنابراین بچه های مقاطع دیگر نیز می توانند از این فهرست استفاده کنند و بچه های این مقاطع هم از دیگر فهرست ها امکان استفاده را دارند.

فهرست کتابهای مناسب کتاب های برگزیده فهرست ها و نهادهای مختلف که در این کتاب منتشر شده است در اختیار کتابفروشی ها قرار می گیرد تا به اعضای باشگاه ها و مهدکودک ها ارائه شود. هر عضو باشگاه می تواند کتاب های خریداری شده را در اختیار دیگر اعضا بگذارد یا دستکم یک کتاب به باشگاه ارائه کند.

لینک دریافت کتاب ها

 

فهرست کتاب های برگزیده جام باشگاه های کتابخوانی ویژه سال های پیش از دبستان

فهرست کتاب های برگزیده جام باشگاه های کتابخوانی ویژه سه ساله اول دبستان

فهرست کتاب های برگزیده جام باشگاه های کتابخوانی ویژه سه ساله دوم دبستان

فهرست کتاب های برگزیده جام باشگاه های کتابخوانی ویژه دوره متوسطه

 

 

 

بررسی سرانۀ مطالعه در ایران  (مرور مطالعات انجام شده)
نویسنده: بهروز رسولی

 

امروزه سرانۀ مطالعه به عنوان یکی از شاخصه های کلیدی فرهنگی و توسعۀ جوامع به شمار می رود.
در ایران نیز طی چند سال گذشته بسیار دربارۀ آن سخن گفته شده که اغلب این سخنان بیشتر از جنس خبری بوده اند تا پژوهشی. نظر به داغ بودن این موضوع در فضای فرهنگی کشور، نهادها و افراد گوناگون آمارهای متفاوتی از سرانۀ مطالعه در کشور اعلام می کنند که گسترۀ این آمار از یک دقیقه تا ۱۲۰ دقیقه را در بر دارد. این مطالعه به هدف مرور نوشته ها و اسناد مرتبط با سرانۀ مطالعه در کشور انجام شده است.روش پژوهش از نوع مرور سیستماتیک یا مرور نظاممند است.

 

  لینک دریافت کتاب   گزارش سرانه مطالعه در ایران

 

 

 

عوامل موثر بر پدیده قاچاق کتاب و راهکارهای مقابله با آن
(براساس مصاحبه با متخصصان و صاحبنظران)
نویسنده: حامد نظری

 

پژوهش حاضر در نظر دارد مسئله قاچاق کتاب را در ابعاد مختلف آن بررسی نماید، هدف شناسایی ریشه های اصلی این پدیده و عوامل مؤثر بر وقوع و بروز آن است. علاوه بر این پژوهش حاضر در نظر دارد به شناسایی راهکارهایی عملی برای برخورد و مواجهه با این پدیده دست یابد. برای دستیابی به این مهم از روش مصاحبه با متخصصان در حوزه چاپ و نشر کتاب استفاده شده است.

 

لینک  دریافت کتاب   مطالعه عوامل موثر بر پدیده قاچاق کتاب و راهکارهای مقابله با آن

 

 

 

نظارت محتوایی بر محصولات چاپی با مطالعه موردی فرهنگ نام باوری در قانون ممنوعیت بکارگیری اسامی، عناوین و اصطلاحات بیگانه
نویسنده: دکتر نظام بهرامی کمیل

 

ضروری بود تا تمام قوانین و مقرراتی که مستقیم و غیرمستقیم به موضوع نظارت بر محتوای محصولات چاپی مربوط می شود؛ جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرارگیرند. در این کتاب، مستندات لازم برای موضوع ساماندهی نظارت محتوایی بر محصولات و خدمات چاپی به گونه ای ارائه شده است، که با مبنا قرار دادن آن بتوان متن قانونی مناسب در این حوزه را تدوین نمود.

 

لینک  دریافت کتاب   نظارت محتوایی بر محصولات چاپی،با مطالعه موردی فرهنگ نام باوری

 

 

 

نظام های چندگانه و شبکه های نشر ادبی، تحلیل شبکه نشر رمان در ایران
دکتر نسرین اشرفی
دکتر محمدرض اهاشمی

 

کتاب حاضر می کوشد تصویری کلی از وضعیت بازار نشر رمان و میزان تأثیرپذیری کمّی و کیفی آن از تغییرات سیاسی و ایدئولوژیک جامعه ایرانی در فاصله سال های ۱۳۷۰ تا ۱۳۸۹ به دست دهد. بدین منظور، ارتباط میان مهم ترین عوامل دخیل در دو حوزه ترجمه و تألیف با اتخاذ رویکردی جامعه  شناختی و با در نظر گرفتن مواردی چون تأثیرات رویکردهای سیاسی-اجتماعی بر بازار نشر رمان و ارتباط میان ناشران، نویسندگان و مترجمان در شکل دهی به بازار نشر طی بازه زمانی مزبور مورد بررسی قرار گرفته است.

 

لینک  دریافت کتاب  نظام های چندگانه و شبکه های نشر ادبی، تحلیل شبکه نشر رمان در ایران

 

 

پیشنهادهایی برای ترویج کتابخوانی در روستا

جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب برای نخستین بار، با هدف ترویج کتابخوانی در سال ۱۳۹۳برگزار شد. هدف این جشنواره حمایت از اقدام­ های انجام شده در روستاها و پشتیبانی از پیشنهادهای ابتکاری در حوزه کتاب و کتابخوانی در و معرفی فعالیت های فرهنگی و ترویجی مرتبط با کتابخوانی است که با مشارکت مردم و دستگاه­ های فعال در روستا انجام شده یا اجرای آن برای سال آینده پیش­بینی شده است. تلاش برای تأمین بودجه­ های لازم برای گسترش فعالیت­های مربوط به کتاب و کتابخوانی در روستاها و توجه دادن مردم و نهادهای روستایی به اهمیت کتاب و فرهنگی­تر شدن فضای روستاها و نیز پرکردن اوقات فراغت کودکان و نوجوانان روستایی با کتاب از دیگر اهداف جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب است.

از همین رو با همکاری اداره ­های کل فرهنگ و ارشاد اسلامی هر استان، دبیرخانه ­ای تشکیل شد تا هدایت کننده ­ی جشنواره در استان باشد. هر روستا بر اساس فراخوان جشنواره اقدامات انجام شده، برنامه­ ها، مدارک و مستندات خود را که مبنی بر فعالیت­های مرتبط با کتاب و کتابخوانی آن روستا است با امضای دهیار و رئیس شورای اسلامی روستا و امضای مسئول طرح، همراه با برگه­ های تکمیل شده به دبیرخانه استانی جشنواره ارسال می­ کند. این دبیرخانه­ ها در ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان­ها مستقر هستند. در این میان دهیاران، شورای اسلامی روستا و بخشداران، نقش مهمی در معرفی روستاهای دوستدار کتاب دارند.

گزارش‌های روستاها بر مبنای معرفی فضاها و بناهای فرهنگی روستا از جمله کتابخانه، کتاب‌فروشی، دسترسی به اینترنت، مجله‌ها و نشریات، فعالیت‌های فرهنگی روستا هم‌چون نمایشگاه‌های کتاب، کارهای ابتکاری تهیه شده است و به‌طور ویژه مورد ارزیابی قرار می­گیرند و طرح‌های ترویجی عشایری هم در قالب طرح های روستایی بررسی می­ شوند.

هدف از تدوین و انتشار این کتاب، در دسترس قرار دادن طرح­ها­ و برنامه های ابتکاری است که روستاهای برتر دوره چهارم جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب این طرح­ها و برنامه ­ها را در روستاها و مناطق عشایری خود پی­ریزی و انجام داده­اند و امیدواریم علاقمندان به حوزه کتاب و ترویج کتابخوانی با مطالعه این طرح­ها و برنامه­ ها با در نظر گرفتن ویژگی‌های بومی و مخاطب آن از آنان استفاده و به آن‌ها اعتلا بخشد.

در تدوین این مجموعه سعی شده است پیشنهادها و برنامه­ هایی که اجرایی شده‌اند و یا هنوز عملیاتی نشده‌اند، اما قابلیت اجرا شدن براساس ویژگی­ های بومی و محلی در گستره سراسری را دارند مورد استفاده قرار گیرد.

لینک دریافت کتاب               پیشنهادهایی برای ترویج کتابخوانی در روستا 

 

 

 لینک دریافت کتاب                      پیشنهادهایی برای ترویج کتاب خوانی در شهر

 

 

پرونده بین المللی نویسندگان ایرانی

دفتر مطالعات و برنامه ریزی فرهنگی معاونت امور  فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای شناسایی و معرفی نویسندگان ایرانی به سایر مجامع فرهنگی کشورهای جهان در سال ۱۳۹۸ اقدام به تهیه پرونده ای از زندگی نامه، فعالیت های پژوهشی و علمی و همچنین آثار این نویسندگان نمود.در ابتدای کار ۹ نفر از نویسندگان برای این طرح انتخاب شدند و پرونده این نویسندگان به دو زبان فارسی و انگلیسی تهیه شد و در نمایشگاه کتاب تهران از این پرونده ها رونمایی شد.

 

Ahmad akbarpour

Arman Arian

Abbas Jahangirian

mehdi rajabi

atooshamidreza shah abadia salehi

hamidreza shah Abadi

mohhamad Reza Shams

Susan Taghdis

navid aliakbar

آسیب شناسی ساختاری صنعت چاپ در ایران

نویسنده: دکتر نظام بهرامی کمیل

صنعت چاپ و بسته­ بندی یکی از صنایع بین رشت های است که بر ابعاد گوناگون زندگی انسانها تاثیرگذار است. علاوه بر مباحث ارزشی، فرهنگی و هنری نهفته در این حوزه، ظرفیت بالای این صنعت در ارتقای تولید ملی،توسعه کار و سرمایه، افزایش اشتغال و صادرات و در یک کلام بسترسازی برای توسعه، اهمیت آن را دوچندان کرده است. طبق گزارش مقامات مسئول، گردش مالی صنعت چاپ در جهان حدود ۸۰۰ میلیارد دلار است، این در حالی است که سهم ایران از چرخه مالی حدود ۳ میلیارد دلار است. در حال حاضر، حدود ۵ هزار واحد صنفی، صنعتی و تولیدی در عرصه صنعت چاپ فعال هستند و بیش از ۵۰ هزار شغل در این حوزه برقرار است.

از آنجا که چاپ با تمامی صنایع سروکار دارد و به نوعی صنعت مادر محسوب می شود غفلت از این حوزه پیامدها و آثار غیرقابل پیش بینی بر سایر صنایع خواهد داشت و به خصوص موجب کاهش بهره وری و قدرت رقابت یک کشور خواهد شد. باتوجه به اهمیت صنعت چاپ چه از بُعد اقتصادی مانند: گردش مالی، صرفه جوی های ارزی، نقش آن در ایجاد اشتغال و توسعه پایدار و حفظ محیط زیست و چه از بُعد فرهنگی مانند: رواج نمادها، تبلیغ و ترویج ارز شها و نمایش ابعاد هنری و  زیباشناختی، ضروری است مسائل این حوزه با دقت و تأمل بیشتری رصد و پیگیری شود.

هدف آن است که با شناسایی مسائل و آسیب های موجود در صنعت چاپ، امکان تصمیم گیری برای رفع آنها فراهم شود. بدین منظور، ضمن ترسیم مسائل و مشکلات موجود در صنعت چاپ، اصلی ترین مسئله که حل سایر مسائل منوط به آن است شناسایی، بررسی و تحلیل خواهد شد.

 

عوامل موثر بر فروش کتاب در ایران از دیدگاه ناشران و کتابفروشان

نویسنده: سلمان انصاریزاده

این نوشتار درصدد آن است تا با مطالعه توصیفی – تحلیلی و  روش پیمایشی عوامل مؤثر بر فروش کتاب را در کشور جمهوری اس المی ایران از دیدگاه ناشران برگزیده نمایشگاه بین المللی کتاب از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۵و کتابفروشان مورد تجزیه وتحلیل قرار دهد و اهمیت هر یک از مؤلفه ها در فروش کتاب را از دیدگاه ناشران و کتابفروشان نشان دهد. در حقیقت شناخت روشها و عوامل مؤثر بر فروش کتاب در شکل غایی خود، قرار است نیاز جامعه مخاطب را از دیدگاه ناشران و کتا بفروشان را بهتر بشناسد و مؤلفه های بالقوه فروش کتاب را تا حد امکان به فعلیت برساند. در این میان شناخت این مؤلفه ها و روشها در فروش کتاب باید به گونه ای باشد، که شمارخوانندگان و خریداران کتاب را به حداکثر برساند و علاه بر تأمین نیازهای مطالعاتی آنان و کسب رضایت آنها، در نهایت به رونق بازار نشر منجر شود. همچنین شناخت صحیح عوامل مؤثر بر فروش کتاب از جنبه های مختلف از جمله از دیدگاه ناشران و کتابفروشان می تواند در ایجاد عادت کتابخوانی، عوامل موثر بر فروش کتاب در ایران از دیدگاه ناشران و کتابفروشان همچنین تغییر ذائقه جامعه کتا بخوان و هدایت آن به سمت آثار ناب و ارزشمند نقش مؤثری ایفا کرده و الگوی مطالعه جامعه کتا بخوان را تغییر دهد. بدین ترتیب، با شکل گیری این الگوها در طول زمان، ناشران نیازهای جامعه مخاطب را پی شبینی و بازار نشر را منطبق با آن تنظیم خواهند کرد.

 

بررسی وضعیت موجود فروشگاه های برخط کتاب در ایران با نگاهی به وضعیت بین المللی

نویسنده: بهروز رسولی

مدل کتاب فروشی های برخط یا اینترنتی پدیده ای بوده که در یکی دو دهۀ اخیر برای توزیع کتاب در صنعت نشر از آن بهره گرفته می شود. اگرچه هنوز این مدل به طور کامل مورد پذیرش این صنعت قرار نگرفته و فرایند تغییر در این زمینه تاکنون به کندی اتفاق افتاده، اما گزارش ها و آمارهای پیشرفت این مدل به گونه ای است که روز به روز به اجتناب ناپذیر بودن آن نزدیک تر می شویم. از این رو، این گزارش با هدف شناخت وضعیت موجود کتاب فروشی های برخط ایران و شناسایی عوامل تأثیرگذار بر این بازار جدید، راه اندازی و اجرا شده است. با نگاهی به وضعیت بین المللی و نمونه های موفق در این زمینه، سعی شده تا به موضوعاتی از قبیل زیرساخت های این فروشگاه ها، مزایا، چالش ها، مدل های کسب  و کار، و موانع پیش روی آنها پرداخته شود.

 

جوایز ادبی غیردولتی در ایران

نویسنده: سید سعید رضا طباطبائی

با توجه به اینکه جوایز ادبی موجب پویایی و تحرک فضای ادبی و به طورکلی  فرهنگی کشور می شوند و همچنین انگیزه ای برای نویسندگان و مخاطبان فراهم  می سازد، توجه به آنها و زمینه سازی رشد آنها ضروری به نظر می رسد. در این نوشتار با نگاهی آسیب شناسانه سعی شده که با بررسی تاریخی جوایز ادبی در جهان و به ویژه ایران، مسائل و مشکلات این جوایز شرح داده شود تا شاید بر اساس آن، زمینه سازی مناسبی برای رشد این جوایز فراهم آید. در  این وضعیت دولت به عنوان دستگاه نظارتی و اجرایی به حمایت در ابعاد کلان و ایجاد زمینه مناسب رشد و ظهور جوایز بخش خصوصی خواهد پرداخت و بخش خصوصی نیز متولی برگزاری و برپایی این نوع جوایز خواهد بود. به این ترتیب می توان به برگزاری، استمرار و اثربخشی جوایز معتبر ملی و حتی بین المللی در کشورمان امیدوار شد. جوایزی که نگاه طیفی را با نگاه فنی و ادبی جایگزین کنند و بتوانند در کنار تشویق مؤلفان و نویسندگان، به توسعه فرهنگ کتابخوانی در کشور کمک کنند و از این زاویه به رشد و توسعه صنعت نشر کتاب نیز یاری رسانند.

 

موانع شکل گیری هویت صنفی نویسندگان ایرانی

نویسنده: محسن هجری

در این پژوهش،تلاش شده است ابتدا موانعی که در دوران معاصر مانع از تشکیل  هویت صنفی نویسنده شده است نشان داده شود. سپس ارتباط معنادار میان عوامل مختلف از جمله ساختار فرهنگی و اجتماعی و رفتار جکومت ها در قبال هویت صنفی نویسندگان را به بحث کشیده شده است. به دستاوردهای مثبتی که در این مسیر وجود داشته است اشاره خواهد شد، تا از رهگذر فعالیت های پیشین نویسندگان و دیگر عناصر دست اندرکار، به دورنمایی از آینده صنفی نویسندگان برسیم.

 

پیامدهای الحاق جمهوری اسلامی ایران به سازمان تجارت جهانی در حوزه کتاب

نویسنده: حسن سلیمانی

چه زمینه هایی سبب ورود سازمان تجارت جهانی به موضوع حقوق مالکیت فکری و به ویژه حقوق مالکیت ادبی و هنری و یا حق مؤلف گردید؟ در صورت الحاق جمهوری اسلامی ایران به سازمان تجارت جهانی چه تعهداتی را می بایستی در زمینه کپی رایت و کنوانسیون های بین المللی منعقده در این خصوص از جمله کنوانسیون برن بپذیرد؟ جنبه های حقوقی الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون برن چیست و چه آثار مثبت و منفی در زمینه کتاب و صنایع وابسته به همراه خواهد داشت؟ از بعد اقتصادی و فرهنگی

الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون برن دارای چه آثاری در زمینه کتاب و صنایع وابسته می باشد؟ چه راهکارهایی در خصوص بهره مندی بیشتر کشورمان از فرصت هایی که با الحاق فراهم خواهد شد و کاهش اثرات منفی آن وجود دارد؟

 

پیشنهادهایی برای ترویج کتابخوانی در روستا

زمستان۱۳۹۶

نویسنده: گیتی صفرزاده

زیر نظر: ابراهیم حیدری

در جریان جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب، یکی از موارد خواسته شده از هر روستا، مجموعه طرح ها و برنامه هایی است که برای ترویج کتا بخوانی به اجرا گذاشته شده یا تمهیدات اجرای آن چیده شده است. هر روستا در کنار گزارش از فعالیت ها، ظرفیت ها و هماهنگی ها، به معرفی و تبیین برنامه های خود برای ترویج کتابخوانی پرداخت. خود این طرح ها و برنامه های وقتی کنار هم نشستند تبدیل به یکی از مهم ترین اسنادی شدند که باید انتشار می یافت تا هم خود طراحان پی به اهمیت طرح خود می بردند، هم برنامه ریزان و مجریان دیگر به سرمشق ها و الگوهایی دسترسی یابند و مهمتراز همه، این مجموعه بی نظیر از خلاقیت های بومی در معرض نقد و نظر همگان قرار گیرد.

این کتاب مجموعه بدون ویرایشی از طرح ها و برنامه هایی است که روستاهای مختلف به جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب ارسال شده است. انتشار این فعالیت ها و برنامه ها، ظرفیت های اجرایی، فرهنگی، اجتماعی و مردمی موجود در هر روستا را به نمایش می گذارد و باعث خودآگاهی بیشتر روستاها نسبت به این ظرفیت ها و توانایی ها شده و می تواند مبنا و پایه مستحکمی برای فعالیت های فرهنگی آینده باشد.

 

پیشنهادهایی برای ترویج کتابخوانی در شهر

زمستان ۱۳۹۶

نویسنده: گیتی صفرزاده

زیر نظر: ابراهیم حیدری

در جریان انتخاب  معرفی پایتخت کتاب ایران، یکی از موارد خواسته شده از هر شهر، مجموعه طرح ها و برنامه هایی است که برای ترویج کتا بخوانی به اجرا گذاشته شده یا تمهیدات اجرای آن چیده شده است. هر شهر در کنار گزارش از فعالیت ها، ظرفیت ها و هماهنگی ها، به معرفی و تبیین برنامه های خود برای ترویج کتابخوانی پرداخت. خود این طرح ها و برنامه های وقتی کنار هم نشستند تبدیل به یکی از مهم ترین اسنادی شدند که باید انتشار می یافت تا هم خود طراحان پی به اهمیت طرح خود می بردند، هم برنامه ریزان و مجریان دیگر به سرمشق ها و الگوهایی دسترسی یابند و مهمتر از همه، این مجموعه بی نظیر از خلاقیت های بومی در معرض نقد و نظر همگان قرار گیرد.

این کتاب مجموعه بدون ویرایشی از طرح ها و برنامه هایی است که شهرهای مختلف به دبیر خانه انتخاب و معرفی پایتخت کتاب ایران ارسال شده است. انتشار این فعالیت ها و برنامه ها، ظرفیت های اجرایی، فرهنگی، اجتماعی و مردمی موجود در هر شهر را به نمایش می گذارد و باعث خودآگاهی بیشتر شهر ها نسبت به این ظرفیت ها و توانایی ها شده و می تواند مبنا و پایه مستحکمی برای فعالیت های فرهنگی آینده باشد.

 

توزیع کتاب در ایران ویژگیها، سازوکارها، و راه های توانمندسازی

نویسنده: طلیعه خادمیان

موضوع پژوهش حاضر، توزیع کتاب در ایران است. توزیع به عنوان بخشی مهم از چرخه نشر کتاب در ایران، موضوع تقریباً ناشناخته ای است. شناخت این حوزه از نشر کتاب و سازوکار آن، بررسی وضعیت توزیع کتاب در ایران و نقاط قوت و ضعف آن، بررسی الگوهای توزیع کتاب در کشورهای توسعه یافته همه به دریافت تصویری صحیح از این حرفه و وضعیت کنونی آن در ایران یاری می رساند.

 

ظرفیتهای شبکه های اجتماعی برای ترویج کتابخوانی

نویسنده: نیما افشارنادری

اکوسیستم کار آفرینی در ایران دارای فوائد و نواقصی برای یاری دهندگی به ترویج مطالعه است.

از این نظر، نیاز به ایجاد یک اکوسیستم کتابخوانی و مطالعه، کسب وکار فرهنگی و چرخه پول ساز را مورد توجه قرار داده شده است.علاوه بر این، لزوم طراحی یک چرخه پول ساز ترویج کتاب با توجه به ساز و کارهای شبکه های اجتماعی، به نحوی که همه چرخه، از پدید آورنده، تا تهیه کننده )ناشر(، پخش کننده آنلاین و همچنین آفلاین، سیستم بانکی، رسانه هایی که به این موضوع می پردازند و از همه مهم تر مخاطب کتاب از آن سود تازه ای ببرد، طرح شده است. موانع و مزایای آن نیز مورد کنکاش قرار گرفته است.

 

ارزیابی حوزه های تأثیرگذار یارانه های نشر

زیر نظر: علی اصغر سید ابادی

نویسنده خسرو طالب زاده

در این تحقیق به ارزیابی هشت حوزه مهم و تأثیرگذار و بنیادین یارانه های نشر پرداخته می شود. این هشت حوزه عبارتند از:
– خرید کتاب؛
-بن کتاب؛
– نمایشگاه بین المللی کتاب تهران؛
-نمایشگاه استانی؛
-حمایت از کتب ارزشمند؛
– حمایت از توسعه نشر بین الملل؛
– تسهیلات اعطای وام بانکی؛
– جوایز ادبی و کتاب سال

 

لینک دریافت کتاب              ارزیابی حوزه های تاثیر گذار صنعت نشر

 

 

بررسی رابطه بین کتابخوانی و آسیب های اجتماعی- فرهنگی (نمونه موردی: شهر کرج)
مجری طرح:  معصومه حسینی

 

موضوع مطالعه در این پژوهش بررسی آسیب های اجتماعی و سیاسی است که در نتیجه ی مستقیم و غیرمستقیم فقر کتابخوانی حاصل می شود. بنابراین مطالعه حاضر ضمن بررسی ارزش ها و نگرش های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اخلاقی در بین کنشگران فعال و غیرفعال حوزه کتابخوانی، به بررسی اثربخشی کتابخوانی بر کاهش آسیب های فرهنگی اجتماعی و سیاسی می پردازد.

 

لینک دریافت کتاب                        بررسی رابطه بین کتابخوانی و آسیب های اجتماعی- فرهنگی (نمونه موردی: شهر کرج)

 

بررسی وضعیت استارتاپ های حوزه کتابخوانی
تالبف سلمان انصاری زاده

 

انتقال اطلاعات در گذشته به صورت فیزیکی و با استفاده از کتب و منابع دست اول انجام می گرفت و برای اینکه کاربران به دانش و اطلاعات مورد نیاز خود دست بایند به کتابخانه ها مراجعه می کردند و با استفاده از کتب و منابع دست اول نیازهای اطلاعاتی خود را تأمین می کردند. با اختراع کامپیوتر و به وجود آمدن اینترنت اطلاعات از حالت فیزیکی خارج شدند و به صورت الکترونیکی و مجازی منتشر گردیدند.هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت استارتاپ های حوزه کتابخوانی است تا با شناخت بهتر این اپلیکیشن ها بتوان بهتر آن را برای مخاطبین معرفی نمود.

 

 لینک دریافت کتاب                  بررسی وضعیت استارتاپ های حوزه کتابخوانی

 

 

مدلهای فرهنگ کتابخوانی در اروپا و امریکای شمالی

تالیف مهدی محسنی

 

کتاب مدلهای فرهنگ کتابخوانی در اروپا و امریکای شمالی حاصل پژوهشی است که در سال ۱۳۹۷ به سفارش دفتر مطالعات و برنامه ریزی فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به قلم مهدی محسنی، نویسنده و پژوهشگر حوزه کتابخوانی و تفکر در مدت یک سال به رشته تحریر درآمده است.
این کتاب به معرفی ۲۷ مدل از فرهنگ کتابخوانی در جوامع کتابخوان پرداخته و در ادامه معیارها و پیشنهادهایی در آسیب شناسی و توسعه فرهنگ کتابخوانی در ایران به تفکیک بخش خصوصی و دولتی ارایه کرده است.

 لینک دریافت کتاب             مدل های کتابخوانی در اروپا و امریکای شمالی

 

بررسی وضعیت کتابفروشی های کشور
تالیف: بهروز رسولی

 

به رغـم توجـه بـه کسـب وکار کتابفروشـی طـی سـال های گذشـته، همچنـان کتابفروشـی ها به عنـوان یکـی از چالش هـای صنعـت نشـر از سـوی مدیـران و برنامه ریـزان کشـور معرفـی می شـوند. از مهمتریـن مسـائلی کـه می توانـد عاملـی بـرای ایجـاد چالش هـا و مشـکلات کتابفروشـی ها باشـد آن اسـت کـه دید دقیق و روشـنی نسـبت بـه وضعیت بـه روز آنها وجود  ندارد. تـا زمانی کـه وضـع موجـود به درسـتی شناسـایی نشـود مطمئنا نمی توان برای آینده برنامه ریزی هـا و سیاسـت های کاربـردی ارائـه کرد.پژوهـش حاضـر بـرای پاسـخگویی بـه چالـش گفته شـده انجـام شده است.

 

لینک  دریافت کتاب       بررسی وضعیت کتاب فروشی های کشور