پرونده بین المللی نویسندگان، تصویرگران و مروجان کتابخوانی حوزه کودک و نوجوان

 

با هدف شناساندن نویسندگان، تصویرگران و مروجان مطرح حوزه‌ کتاب کودک و نوجوان ایران به جهان، کمک به حضور کتاب‌های کودک و نوجوان ایران در بازارهای جهانی، برقراری ارتباط‌های ادبی با کشورهای دیگر و دیپلماسی فرهنگی، آشنا کردن نویسندگان و کارشناسان ادبیات کودک و نوجوان با تدوین پرونده بین‌المللی برای هفت نویسنده کودک و نوجوان دو تصویرگر و سه مروج کتابخوانی، پرونده‌ای با همکاری نهادها و سازمان‌های مرتبط تشکیل، تدوین و رونمایی شد.

یکی از راه‌های موفقیت در جایزه‌های بین‌المللی و حضور موثر در رویدادهای بین‌المللی ادبی تدوین و ارایه پروندهای است که به شیوهای مناسب تحلیلی از آثار و تصویری از موفقیت‌های نویسنده، تصویرگر یا مروج را در داخل کشور نشان بدهد. در بسیاری از جوایز و به خصوص جوایزی که به مجموعه فعالیت‌های یک فرد یا اصطلاحاً یک عمر تلاش تعلق می‌گیرد، پرونده مبنای اصلی داوری و انتخاب است.

به نظر می‌رسد یکی از دلایل معرفی افراد ثابت برای معرفی به جوایز و رویدادهای بین‌المللی و عدم معرفی چهره‌های تازه، دشواری‌های تدوین پرونده برای نویسندگان، تصویرگران و مروجان کتاب کودک و نوجوان است، دشواری‌هایی که از کمبود بودجه گرفته تا ناآشنایی با این مقوله و نیز کمبود رویدادهایی است که پرونده‌ افراد معرفی شده به نهادهای بین‌المللی را پربار می‌کند. با چنین زمینه‌ای طرح تدوین پرونده‌ بین‌المللی برای نویسندگان، تصویرگران و مروجان برگزیدهای که ویژگی‌های لازم برای حضور در رویدادهای بین‌المللی را دارند، با شرایط زیر تدوین شد.

در سال گذشته، تدوین پرونده ۱۰ نویسنده کودک و نوجوان تجربه‌ خوبی بود که سرمشق قرار گرفت و سال گذشته پس از تدوین پرونده، نویسندگان، نهادها و افراد مختلف پیشنهاد دادند که پرونده‌ تصویرگران و مروجان نیز تدوین و تکمیل شود. براساس این طرح، نخست: معیارهایی برای شناسایی نویسندگان، تصویرگران و مروجان برجسته‌ای که ظرفیت حضور در رویدادهای بین‌المللی و جوایز ادبی بین‌المللی را دارند، تدوین و در گام دوم، نویسندگان تصویرگران و مروجان براساس معیارها انتخاب شدند. همچنین راهنمای تشکیل پرونده تدوین و در اختیار نویسنده تصویرگر و مروج در قرار گرفت و سپس، با همکاری نویسندگان، تصویرگران و مروجان، پرونده وی تدوین و سپس ترجمه شد.

با تجمیع رای دو نهاد انجمن تصویرگران و شورای کتاب کودک، علیرضا گلدوزیان و هدی حدادی هر کدام با دو رای به‌عنوان تصویرگران نهایی انتخاب شدند. برای انتخاب مروجان نیز بعد از بررسی فهرست‌های دریافتی از شورای کتاب کودک، شبکه‌ ترویج کتاب‌خوانی و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، افراد و نهادهایی که به زبان انگلیسی، پرونده داشتند و سال‌های قبل معرفی شده بودند کنار گذاشته شدند. با مشورت تصمیم گرفته شد یک نهاد و دو فرد معرفی شوند.وی ادامه داد: مواردی مانند استمرار، تکرار دایره‌ تاثیرگذاری شامل گستردگی فعالیت‌های کانون توسعه فرهنگی کودکان، برگزیده شدن در جشنواره مروجان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و موفقیت‌های مشابه در نظر گرفته شد؛ در نهایت اسماعیل آذری‌نژاد و عبدالحکیم بهار برای این امر انتخاب‌ شدند.

پس از بررسی فهرست‌های دریافتی از شورای کتاب کودک، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و مرکز مطالعات دانشگاه شیراز، جلسه‌ای با حضور کارشناسان این نهادها تشکیل شد و در نهایت فهرستی از نویسندگان کودک و نوجوان، به معاونت امور فرهنگی ارایه شد. با پیشنهاد معاون امور فرهنگی به کارگروه مربوطه و با توجه به سوابق و پیشینه آنان، محمدرضا حیدری ابهری در ترویج کتاب‌های دینی و مذهبی در حوزه کودک و نوجوان و ترجمه تعدادی از آثار ایشان در دیگر کشورها پرونده این نویسنده، نیز تکمیل و تدوین شد و فهرست نویسندگان به ۷ نفر رسید. فریدون عموزاده خلیلی، لاله جعفری، طاهره ایبد، افسانه شعبان‌نژاد، محسن هجری، ناصر یوسفی، محمدرضا حیدری ابهری.

طبیعی است که پرونده‌های تهیه شده در این طرح، پرونده‌های اولیه خواهد بود و به مرور از سوی خود نویسندگان، تصویرگران و مروجان و انجمن‌هایی که آن‌ها را معرفی کرده‌اند، کامل و به‌روز خواهند شد. برای اینکه پرونده‌ها به مرور و به شیوه مناسبی کامل و به‌روز شود، راهنمای تدوین پرونده برای نویسندگان، تصویرگران و مروجان تهیه شده و در اختیار آنان قرار خواهد گرفت.

در این پرونده‌ها آثار و زندگی و بازتاب آثار صاحب پرونده معرفی و پرونده به دو زبان فارسی و انگلیسی تدوین خواهند شد. هر پرونده از متن و تصویر تشکیل شده است و حجم هر پرونده ۴۰ تا ۶۰ صفحه خواهد بود. برای تدوین پرونده هر فرد دستکم بخش‌های زیر درج خواهد شد: شامل، زندگینامه، کتابشناسی، فعالیت‌ها، تحلیل آثار و تاثیر فعالیت‌ها، فهرست نقدها و پژوهش‌ها درباره‌ آثار نویسنده، تصویرگر، مروج و نتایج فعالیت‌ها، بازتاب آثار و فعالیت‌ها در روزنامه‌ها، سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی برای نشان دادن جایگاه نویسنده در جامعه‌ ادبیات کودک و مخاطبان.

فایل دریافت پرونده ها

Laleh Jafari

Gholamreza Heidari Abhari

Mohsen Hejri

Nasser Yousefi

Tahereh Eibod

Alireza Goldozian

Esmaeel Azarinejad

Fereidon Amoozadeh

hada hadadi

kanoon tosee

abdolhakim bahar

afsaneh shabannejad

 

Ahmad akbarpour

Arman Arian

Abbas Jahangirian

mehdi rajabi

atooshamidreza shah abadia salehi

hamidreza shah Abadi

mohhamad Reza Shams

Susan Taghdis

navid aliakbar